diumenge, 11 de juny del 2017

"La pedra de la pau i la treva de l'aigua"



La calor a  arrivat amb força a Vallbona de les Monges i  als observatoris de fauna es nota molt la concentració de fauna salvatge al voltant de l'aigua.
Es podria dir que la pedra que conte dintre la bassa d'aigua s'ha convertit  com en el Llibre de la selva en "la pedra de la pau" i ha arrivat la "treva de l'aigua"....el moment en que els animals  no s'ataquen per tal de respectar el necessari i imprescindible abeurament a la bassa.
Totes les espècies conviuen  pacíficament  a la bassa  quan la calor apreta  de valent i cal hidratar-se per sobreviure. Com si d'un pacte de no agressió es tractés  tots els ocells conviuen al voltant  de les basses naturals i artificials que hem construit aquests darrers anys.
Aquesta sequera tant intensa confirma la necessitat de crear  en el territori punts d'abeurament suplementari  (P.A.S.) per evitar el patiment  de molts animals.
Avui  hem pogut observar depredadors i depredats junts , com el picot garser gros  i la mallerenga carbonera.
Gran afluència   d'ocells que forçats per la necessitat de beure  acudeixen  a la bassa del Cal Solero  i es deixen fotografiar còmodament  i resten comfiats  ben aprop del vidre espia.
Ni tant sols la meva presència fora de l'amagatall els espanta  i es queden als arbres propers per tornar a beure un cop jo em torno a ficar dins l'observatori.
El forat a la roca que abans servia per caçar  els avantpassats d'aquests mateixos ocells serveix arar com punt   de trobada  i fotografia  del territori.
Estem molt orgullosos d'aquest petit però gran observatori de Cal Solero.  Els pins majestuosos que proteigeixen l'astor, la proximitat dels ametllers que nudreixen al picot garser gros, l'aïllament del bosc que encripta els senglars i cabirols però sobretot el silenci   que et permet ser un animal més del bosc malgrat estem amagats darrera el màgic vidre espia.
Avui hem descobert de nou el bosc encantat  dels Cantins .....  verdums, caderneres, gratapalles,pinsans, merles, picot garser gros, gafarrons,pitoroig, carboneres i el petit  tallarol de garriga.

                                                   Els llampants verdums 






Jove verdum


També els gafarrons han aparegut en gran nombre






Els pinsans compartien bassa amb les merles







Les merles es banyen sense vergonyes







El pitroig sempre present i territorial ara comparteix bassa






El pictot garser  fa acte de presència  pero ara només a beure








Les caderneres  venen en parelles 






El petit tallarol de garriga també participa de la festa






La caixa niu està ocupada de petits pollets de carbonera


 Finalment un petit projecte de comunitat, patrimoni  i comunitat en fase incipient:  la fauna local promociona i patrocina els productes de la terra de Vallbona de les Monges. En aquestes fotos l'oli de la cooperativa.





Els videos que parlen de "la treva de l'aigua"






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada