dissabte, 16 de desembre del 2017

Art de territori i transformació : "Bosque pintado de Oma" i els Estimaocells de Vallbona de les Monges.


El pintor i escultor Agustín Ibarrola ha dut a terme un bonic i conegut projecte artístic de territori (en aquest cas de territori basc a la Reserva de la Biosfera d'Urdaibai municipi de Kortezubi). Parlo del "Bosque pintado de Oma".

Aquest museu a l'aire lliure és gratuït i es troba en un bosc a la zona de Kortezubi. És una atracció turística publicitada pel govern basc a totes les oficines de turisme de la zona i també a les cadenes de televisió locals. Hi ha retolacions a les carreteres del projecte que t'orienten des de ben lluny de com arribar-hi.

El passeig que cal fer és d'una hora aproximadament donat que no et pots apropar amb cotxe. Una munió de persones fan el camí en peregrinació fins arribar en aquest bosc encantat i pintat.

Un cop allà sorprèn el nombre de persones que s'hi congreguen i fan fotos.




Diferents formes i dibuixos engalanen el màgic bosc de pins . Cal però que el turista interpreti per si mateix aquests dibuixos de colors.




És bonic, és visual, és de colors.... però té algun concepte de més profunditat que l'artístic.?







El nostre projecte Estimaocells és també un projecte artístic amb el valor afegit que el desenvolupen els veïns de Vallbona i dels pobles del voltant. De fet és un projecte adoptable i copiable que altres pobles de Catalunya ja han fet seu.


Nosaltres no som artistes coneguts ni sortim a les principals guies de turisme de l'Urgell però la comunitat difon com ningú el nostre projecte.



Els Estimaocells són també un projecte creatiu i d'art de territori. També hem difós els altres valors que hi trobem: comunitat, reciclatge i biodiversitat.



Darrere d'aquests ninots de palla hi ha grans projectes de biodiversitat com els projectes de caixes niu o els observatoris de fauna.



Les xarxes socials en van plenes i cada dia trobem cotxes parats fent fotos al Estimaocells. Els ciclistes i caminants de la zona es fan seu el projecte i pengen fotos al Facebookinstagram, etc...



Per tant el Estimaocells no tenen res a envejar als arbres pintats d'Oma .......  només que nosaltres no som artistes coneguts i reconeguts ....



Però ¿l'art i la creativitat necessiten sempre un aval curricular artístic? Al cap i a la fi són els ulls i els mòbils de qui observen els projectes els que donen el valor curricular l'obra.



Nosaltres estem molt orgullosos dels nostres Estimaocells de Vallbona de les Monges com els veïns de Kortezubi ho estan dels seus arbres pintats ¿o no?). Els bons projectes són els que surten de la comunitat que amb la seva creativitat transforma el territori.... Aquesta és la força dels Estimaocells que cada família o grup d'amics se'l fa seu i no li cal que ningú li expliqui el bonic que és aquell ninot de palla amb una caixa niu i menjadores per ocells. Ells el veuen bonic, el veuen seu i els agrada que tothom ho sàpiga.



No podem ser profetes a la nostre terra potser aquest és el problema... però no per això renunciarem a intentar-ho. Cal que valorem més el que tenim a prop nostre!!!.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada